Insan2 Yg Terpilih :-

Monday, May 21, 2012

Salam geng!! 


Setelah berkurun lamenye tangan tidak menaip, setelah laptop lame menghembuskan nafas terakhir & brganti dgn lappy baru, setelah bersalin kulit mnjadi "askau" sepenuhnya...bawula trgerak sanubari ini utk mengukir kembali senyuman blog ini dgn post baru...hehe Uwaa~~lame sudah blog ini brsawang..


Ok...cukup kemengarutan sekadar itu dulu...Aku hr ni nak kongsi la pe yg aku dpt bljr dr ESQ...kowg tau tak pe tu ESQ?aku sblum pegi kursus ni pun aku x tau...dengan takde moodnye...yela...jumaat, sabtu n ahad...biasenye dpt kuar, tp ESQ nye psl, knela aku brkorban...tp lame klamaan bile join kursus ni, aku mule rase amat best...minda aku mule terbuka...rase boesan brubah mnjadi satu prasaan muhasabah n keinsafan kpd yg Maha Esa...ok..aku bukan nak cerita pgalaman or promote ESQ ni kat kowg, cume aku nak kongsikan dgn salah satu input yg best dlm ESQ ni...tentang ORBIT manusia, sekalian makhluk, dan perkaitan orbit ni dgn jiwa manusia trhadap pencipta...Aku bukanlah seorg yg layak nak kupas hal ni , n aku awal2 MINTAK MAAF klu de ksilapan ape2 ok...sblum tu, jom tgk video ni...:)



Demi Matahari dan sinarnya di pagi hari
Demi Bulan apabila ia mengiringi
Demi siang hari apabila menampakkan dirinya
Demi malam apabila ia menutupi
Demi Langit serta seluruh binaannya
Demi Bumi serta yang ada dihamparannya
Demi jiwa dan seluruh penyempurnaannya...
Allah mengilhamkan sukma kefasikan dan ketakwaan
Beruntung bagi yang mensucikannya
Merugi bagi yang mengotorinya...


Maha Suci Allah...indah kan puisi ni?ini bukan sekadar puisi, tp sumpah Allah dalam AL-Quran...lirik ni sebenarnya maksud Surah Asy Syams ayat 1 hingga 10...Allah mngajak manusia utk kembali kpd FITRAH & asal tjuan kite hdup kat dunia ni...smua dah diaturkan...bayangkanlah macam mane kalau Allah ubah orbit aturan Dia ni...cube kalau matahari dihilangkan...mesti kite hidup dlm kegelapan kan...tapi kite lumrahnye manusia, sprti aku sndiri akan cube mncari kpuasan sendiri...cube melanggar perintah Dia demi keseronokan  yg aku rase sementara je...tanpe aku fikir smua tu akan mnghancurkan diri aku sendiri...

  KESERONOKANKEBEBASAN
 HARTA BENDA 

Jujurnya smua benda ni yg kite nak kan??
Tapi ini smua akan HANCUR kalu Dia kehendakkan...


MasyaALlah...jom kwn2...kite brubah mule dr skarang nak?at least kite cube walaupun sikit...n smoga Allah akn sntiase bg taufik n hidayah kat kite yg lemah ni...


Wallahua'lam...SALAM 




1 comment:

  1. like..
    awk ajar sy wt montaj?
    sy nk wt utk final presentatin fyp ;)

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails